31 лайва предстоят в Music Idol 3

25 февруари 2009 | 18:40 Дачев
Днес в клуб "Опера" в София бТВ представи предстоящия трети сезон на Мюзик Айдъл, ден след последния кастинг за музикалния формат.
Константина Маркова, ПР-мениджър на медията, представи хората, стоящи зад организацията на това, по думите й, емблематично за бТВ предаване - програмния директор Апостол Пенчев, Иван Христов и Андрей Арнаудов от "Междинна станция", Фънки, Дони и Ивана от журито, Станислава Армутлиева от "Вирджиния рекърдс", певците Невена и Тео (Music Idol 1) и Тома (победителя във втория сезон). Тома изпълни за журналистите своя нов сингъл, баладата "Няма място в теб".

Апостол Пенчев:
"Влизаме за трети път в това приключение. С досегашните издания допринесохме за раздвижването на застиналата музикална сцена в България. Новото през предстоящия сезон: старт на 1 март в 21 ч., по 3 лайфа седмично - понеделник, вторник и сряда, участници от друга страна (Македония)".

В емоционално изявление тандемът Андрей и Иван заяви, че "този формат прави така, че мечти на млади хора да се сбъднат.... Тома вече е съвсем друг човек. Третият сезон ще създаде нови звезди и ще даде път и шанс на хора, които знаят къде отиват".
Мотото на Music Idol 3 е "Песента на живота" - предаването сбъдва мечти, като се използват само възможностите и усилията на участниците. И тази година шоуто ще разкаже за живота такъв, какъвто е през 2009 г. в България.
Продуцентите от "Междинна станция" подчертаха новостите - с откриването в неделя, предстоят 31 live предавания, следват 10 епизода с кастингите, на които са участвали над 10 000 човека. "Мислехме, че вече нищо ново не може да ни учуди", каза Андрей, като веднага предупреди, че изобретателността на българина няма граници. Ще бъдат излъчени още театралните кастинги, малки концерти. Интересна новост е, че ще има коментарно ток шоу на живо с видеоматериали от най-интересните неща от кастингите, риалити елементи. Продуцентите благодариха специално на спонсора Глобул. Те разчитат на "Вирджиния рекърдс" да осигурят международни звезди, с които участниците да контактуват по време на шоуто.

Андрей подчерта, че журито тази година няма председател в памет на Вили Казасян, председател на журито в предишния сезон. Един от големите концерти също ще бъде посветен на Вили Казасян.

Добрин Векилов - Дони тази година е не само музикален продуцент, но и член на журито. Като статистика той сподели, ча ако през миналите години до театралните кастинги са пускали по 150-180 човека, тази година са 78 жени и 48 мъжи, или общо 126 души. Пяло се е на 35 езика, в това число на нигерийски, индонезийски, иврит, арабски, китайски. Задачите, които ще бъдат поставяни на участниците, са на друг принцип - организирани са като дискусия. Тези музикални задачи ще включват изпълнения на евъргрийни, на поп-фолк, рок и ще има задача на зрителя: чрез сайта на предаването www.musicidol.btv.bg зрителите ще определят кои песни да бъдат изпълнени.
Дони оповести музикалната група, която ще свири по време но шоуто - това ще бъдат "Те", но с подобрения, както се изрази той - с бра секция и китари, така че да има един същинсдки бенд. Бек-вокалите ще бъдат Преслава Пейчева (http://musicidol1.btv.bg/preslava/ - от Music Idol 1) и Ясен Зердев (от сезон 2 - http://musicidol2.btv.bg/participants/view/12). Те са подбрани, за да свържат сезоните на формата, както и да осъществяват връзката между участниците и журито.
Дони възкликна в заключение: "Повече знаем, повече можем и ще го направим по-добре".

Певицата Мария подчерта, че да си кандидат в Мюзик Айдъл е нещо отговорно, изисква се комплекс от качества. "Просто се насладете на третия сезон", обобщи тя.

Димитър Ковачев - Фънки бе съвсем категоричен - "Отново ритах freak-ове с лопата" /freak - изрод, бел.ред./. "Не е лесно да се стигне до дъното. Всичко е по познатия начин - този, който заслужава, получава ритник в задника. Този, който има качества, бива поощряван". Според Фънки, настъпва нова вълна на можещи и неможещи.

Красивата шефка на Вирджиния рекърдс Саня (Станислава Армутлиева) благодари на Междинна станция, на бТВ и на "19 recordings" (които държат правата на оригиналния Pop Idol). Според нея, Мюзик Айдъл играе важна роля за промотиране на млади таланти, на български музиканти. Тя изнесе и доста статистика: през последните 2 години са излезли 2 албума (на Невена и на Тома), излязла е компилация с песни на почти всички финалисти в тираж 100 000 диска, публикувани са 11 сингъла, инвестициите са надминали 350 000 лева в звукозаписи, фотосесии, промоции и клипове. Невена Цонева има 8 награди, Стефан Лалчев е спечелил конкурса "Бургас и морето". Новите проекти през следващите три месеца, т.е. докато върви Music Idol 3, включват: издаването на първия сингъл на Ясен с неговата група "HD", както и на видеоклип; втори сингъл на Теодор; дебютен сингъл на Деница; втори сингъл на Тома, както и негово национално турне с бандата му; старт на нов проект на Невена, този път със силно международно участие. Общата инвестиция, която Вирджиния рекърдс планира за периода преди финала на третия сезон, е за над 110 000 лева.

Саня Армутлиева посочи още едно нововъведение: на финала победителят ще изпълни първия си сингъл! Трудността да се осигури дебют идва от факта, че ще има 4 финалисти и до последния момент няма да се знае кой ще е победител.
Финалистите от големите концерти пък ще са 12, уточни в отговор на въпрос Андрей Арнаудов.

От бТВ допълниха, че този път в кастингите са взели участие добри певци. За разлика от предходните две издания, тази година талантите заложиха повече на собствен стил в изпълненията без да се опитват да имитират световни величия, което беше основното изискване на журито.
Една част от кандидатите все пак е взела участие в прослушването, само за да се пребори за славата на "Кен Ли", като е заложила на предварително подготвена програма. Изключително атрактивно се оказа мъжко дуо от Варна, което представи страхотна интерпретация на различни световни хитове. Талант реши да смени прическата си, като си направи подобна на тези на Фънки и Дони, само за да продължи напред в шоуто. Други от явилите се бяха подготвили изключително интересни текстове, посветени на журито. Всичко това предстои да бъде показано в епизодите по bTV още следващата седмица.

Големите концерти ще започнат от края на март, като в продължение на 10 седмици феновете на Music Idol ще имат възможност да гласуват за своите любимци.
За разлика от предходното издание, след приключването на театралните кастинги за малките концерти ще продължат 20, а не 18 кандидати, както бяха миналата година. От тях зрителите ще трябва да изберат 12 финалисти, които ще се борят за голямата награда – продуцентски договор с Вирджиния рекърдс.

Предаванията на живо (двучасови концерти и елиминации) ще се излъчват от зала Фестивална. Отново всяка седмица идолите ще имат на разположение различни ментори, които ще им помагат в подготовката за различните задачи. Зрителите на шоуто ще видят участие и на истински международни звезди, които ще гостуват в него. Music Idol 3 ще се излъчва и в ефира на македонския канал А1, в който югозападните ни съседи ще могат да гласуват за своите фаворити.
Финалът отново ще бъде в началото на лятото.


ИЗБРАНО